Het Ontstaan

Het ontstaan van Onafhankelijk Damesdispuut Carmen

Vier leuke, enthousiaste en vooral gezellige meiden wilden gezamenlijk wat gaan ondernemen. Daarom werd besloten zich eens te verdiepen in het Nijmeegse sport- en studentenleven. Na verdere kennismaking met het Nijmeegse sportvereniging-gebeuren kwamen de dames er al snel achter dat zij daarvoor niet in de wieg waren gelegd. Er was namelijk behoefte aan gezelligheid, met een groep leuke meiden, in een leuk café bijvoorbeeld, zo’n één keer in de week en naar gelang de behoefte, vaker. Toen was daar plotsklaps het idee om een eigen dispuut op te richten! Dit werd door iedereen heel enthousiast ontvangen waardoor in een café meteen een soort spoedvergadering werd gehouden. Al snel werd een naam, wapen en dispuutscafé bedacht. Nu nog de leden…

Introductie 2003 
Rond augustus 2003 bestond Carmen inmiddels uit 6 enthousiaste leden en die zes dames stonden samen voor de zware taak van het werven van zoveel mogelijk nieuwe leden. Een uitgebreid programma was gemaakt en er was zelfs een stand geregeld voor het dispuut op de openingsmarkt van de universiteit. Dit was voor Carmen haar eerste grote kennismaking met de andere disputen van Nijmegen en zij werd ook veelal met open armen ontvangen. De introductie was mede dankzij die openingsmarkt voor Carmen een groot succes. Er bleken veel meiden geïnteresseerd in een nieuw dispuut en de aanmeldingen stroomden binnen! Er kon dus vol goede moed begonnen worden aan het adspirantaat.

Waarom ‘Carmen’?
De naam Carmen komt voort uit de plaats waar de oprichtsters elkaar hebben leren kennen. Dit gebeurde namelijk in het verre Mexico tijdens een studiereis naar Mexico-city én Playa del Carmen. Omdat dit toch wel een onvergetelijke tijd en gebeurtenis was, wilden de oprichters graag van Mexico iets door laten gaan in het dispuut. Omdat daar eigenlijk alles begonnen is. Daarnaast voelen we ons zeer verbonden met de opera van Georges Bizet, genaamd Carmen. Het gaat immers over een vrijgevochten vrouw die haar eigen ding doet want:

‘Nooit zal Carmen zwichten!’ ‘Vrij is zij geboren, vrij zal zij sterven!’